Universitaire opleiding Industrieel Ontwerpen

WO Industrieel Ontwerpen (bachelor)

In de universitaire bacheloropleiding Industrieel Ontwerpen leer je nieuwe gebruiksvoorwerpen te ontwerpen en bestaande te verbeteren door technologie en vindingrijkheid met elkaar te combineren. Kun jij een product maken dat mooi, functioneel en duurzaam is? Of het nu gaat om een thuistap, een espressomachine, een smartwatch of een lamp, het moet aan verschillende eisen voldoen. Ook leer je hoe producten moet maken die produceerbaar, duurzaam, betaalbaar, bruikbaar en goed te verpakken en te vervoeren zijn.

Wat kun je worden na de opleiding Industrieel Ontwerpen?

Na je afstuderen kun je aan de slag bij onder meer ontwerp- en adviesbureaus, technisch-commerciële bedrijven of bij de overheid. Denk aan functies als: ontwerper, productontwikkelaar of producttechnoloog. Ook kun je werk vinden als inkoper of adviseur bij grote fabrikanten. Maar voor vele afgestudeerden blijft het een droom om een eigen product te lanceren binnen een eigen bedrijf.

Wat zijn de vakken binnen Industrieel Ontwerpen?

In het eerste jaar van de opleiding krijg je een beeld van het vakgebied Industrieel Ontwerpen. Je volgt vakken als materiaalleer, micro-elektronica, constructieleer, informatica, ergonomie, marketing, consumentengedrag, business en duurzaamheid. En ook leer je productschetsen en ga je een prototype maken. Daar heb je ook economie en marketing voor nodig en soms zelfs wat robotica. Binnen de opleiding zijn techniek, gedrag, vormgeving, marketing en duurzaamheid erg belangrijk. Het tweede studiejaar is een verdieping van het eerste jaar. In het derde studiejaar stel je een eigen studieprogramma samen door te kiezen voor een minor. De minor kun je gebruiken om je kennis van een bepaald vakgebied binnen Industrieel Ontwerpen te verdiepen of nader kennis te maken met een ander vakgebied. Ook is het mogelijk om stage te lopen. Je sluit de opleiding af met een afstudeerproject waarin je jouw visie en identiteit als ontwerper laat zien.

Ben jij geschikt voor Industrieel Ontwerpen?

Vraag jij je bij allerlei gebruiksvoorwerpen af hoe ze zijn gemaakt of heb je ideeën hoe jij ze zou verbeteren? Heb je interesse in nieuwe technische toepassingen? En oog voor stijl en trends? Dan zou de opleiding Industrieel Ontwerpen heel goed bij je kunnen passen! Daarnaast is het belangrijk om commercieel inzicht, organisatietalent en inlevingsvermogen te hebben, maar ook om creatief en conceptueel bezig te kunnen zijn.

Masteropleiding ontwerpen

Ben je klaar met deze ontwerpopleiding en heb je nog genoeg daadkracht om door te studeren? Bekijk dan of een master Industrieel Ontwerpen iets voor je is. Zo heb je nog betere kansen in het werkende leven.

Defensie
  • Waar kun je de opleiding Industrieel Ontwerpen volgen?
  • » TU Delft
Industrieel Ontwerpen Industrieel Ontwerpen
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm Voltijd, bachelor
Opleidingsduur 3 jaar
Duur aansluitende master 2 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands of Engels

Heb jij een N&T profiel en zit je op het vwo, dan word je bij Industrieel Ontwerpen toegelaten. Met een N&G, C&M of E&M profiel zijn wiskunde B en natuurkunde verplicht in je pakket. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan geeft dit je geen automatische toegang meer tot een universitaire opleiding. Universiteiten kunnen aanvullende toelatingseisen stellen, zoals dat je voor bepaalde exacte vakken op het vwo moet zijn geslaagd.

Cultuur & Maatschappij met wiskunde B en natuurkunde
Economie & Maatschappij met wiskunde B en natuurkunde
Natuur & Gezondheid met wiskunde B en natuurkunde
Natuur & Techniek ja

Sommige technische opleidingen kennen een numerus fixus en hierdoor laten zij niet alle studenten toe. Voor de opleiding Industrieel Ontwerpen is er geen numerus fixus ingesteld. Wil je meer weten? Bekijk dan het overzicht numerus fixus universiteiten.

Kies jij voor een voltijd opleiding aan een universiteit? Dan is de kans groot dat je studiefinanciering kunt ontvangen.

In de meeste gevallen wordt de IO opleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire Industrieel Ontwerpen opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler.

Publieke universiteiten hebben tijd nodig om jouw inschrijving te verwerken. Ben jij van plan om je voor deze opleiding in te schrijven? Doe dit dan voor de inschrijfdatum.

3 tips voor de opleiding Industrieel Ontwerpen
  • Keuze voor een beroep geeft focus aan je studie.
  • Een studentenvereniging is goed voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan die past bij Industrieel Ontwerpen.