Universitaire opleiding Biomedische Technologie

WO Biomedische Technologie (bachelor)

Zoek jij een opleiding waar natuurkunde, wiskunde, scheikunde, werktuigbouwkunde, elektrotechniek, biologie en geneeskunde worden gecombineerd? Dan zit je bij Biomedische Technologie (BMT) goed. Je leert hoe je technologische toepassingen voor de medische zorg kunt ontwikkelen. Denk daarbij aan operatierobots, kunstharten en verschillende intelligente protheses. Jij bent na deze opleiding in de techniek een expert waar de zorg echt iets aan heeft, nu en in de toekomst.

Wat kun je worden na de opleiding Biomedische Technologie?

Met een diploma van de universitaire opleiding Biomedische Technologie op zak, kun je gaan werken als biomedisch ingenieur. De meeste studenten kiezen daarna voor een masteropleiding. Je komt te werken bij bedrijven in de medische technologie of in ziekenhuizen.

Wat zijn de vakken binnen Biomedische Technologie?

Binnen Biomedische Technologie wordt biologie gecombineerd met techniek. Je krijgt inleidende vakken als cel en weefsel, organische chemie, biostatistiek en lineaire algebra. En je gaat je daar in het tweede jaar in verdiepen. In het tweede en derde jaar staan vakken op het programma als: regelen van mechanische trillingen, fysische transportverschijnselen, numerieke methoden, fabricagesystemen en constructieprincipes. Projecten zijn binnen de opleiding een belangrijk onderdeel. Als derdejaars kies je voor een minor, waarmee je verdieping geeft aan je studieprogramma. Je sluit de opleiding af met een wetenschappelijk onderzoek dat je zelfstandig uitvoert.

Ben jij geschikt voor Biomedische Technologie?

Heb je een brede en medische belangstelling voor techniek? Haal je graag apparaten uit elkaar om te weten hoe ze in elkaar steken? Spreekt het je aan om na te denken over hoe je de zorg nog meer kunt verbeteren met technologie? Dan is Biomedische Technologie echt een studie voor jou! Ben je daarnaast ook creatief, nieuwsgierig, innovatief en accuraat? Overweeg dan zeker deze opleiding.

Defensie
Biomedische Technologie Biomedische Technologie
Fixusopleiding Rijksuniversiteit Groningen
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm Voltijd, bachelor
Opleidingsduur 3 jaar
Duur aansluitende master 2 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands (of Engels)

Kom je van het vwo en heb jij een N&T profiel? Dan word je bij Biomedische Technologie toegelaten. Met N&G, C&M of E&M zijn wiskunde B en natuurkunde verplicht. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan geeft dit je geen automatische toegang meer tot een universitaire opleiding. Universiteiten kunnen aanvullende toelatingseisen stellen, zoals dat je voor bepaalde exacte vakken op het vwo moet zijn geslaagd.

Cultuur & Maatschappij met wiskunde B en natuurkunde
Economie & Maatschappij met wiskunde B en natuurkunde
Natuur & Gezondheid met wiskunde B en natuurkunde
Natuur & Techniek ja

Sommige technische opleidingen kennen een numerus fixus en hierdoor laten zij niet alle studenten toe. Wanneer er meer aanmeldingen dan plaatsen zijn, dan zal er een selectie plaatsvinden op basis van een ranking. Biomedische Technologie is aan de Rijksuniversiteit Groningen een numerus-fixes opleiding. Wil je meer weten? Bekijk dan het overzicht numerus fixus universiteiten.

Kies jij voor een voltijd opleiding Biomedische Technologie aan een universiteit? Dan is de kans groot dat je studiefinanciering kunt ontvangen.

In de meeste gevallen wordt de BT opleiding bekostigd door de staat. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire Biomedische Technologie opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler.

Publieke universiteiten hebben tijd nodig om jouw inschrijving te verwerken. Ben jij van plan om je voor deze opleiding in te schrijven? Doe dit dan voor de inschrijfdatum.

3 tips voor de opleiding Biomedische Technologie
  • Keuze voor een beroep geeft focus aan je studie.
  • Ga bij een studievereniging voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan die past bij Biomedische Technologie.