Universitaire opleidingen Westerse Talen en Culturen

WO Westerse Talen en Culturen (bachelor)

Mensen met kennis van vreemde talen, én culturen, zijn onmisbaar. Kennis van hiervan helpen om elkaar beter te kunnen begrijpen. Ook in niet-westerse landen waar een Westerse taal soms de voertaal is. De talen en culturen die hieronder bedoeld worden zijn Spaans, Italiaans, Frans, Duits, Scandinavisch, Slavisch en Russisch. Ook Latijns-Amerika studies of opleidingen die zich richten op minderheden en veeltaligheid behoren tot de mogelijkheden.

Wat kun je worden na de opleidingen Westerse Talen en Culturen?

Na een opleiding in moderne westerse talen gaan de meeste studenten werken als docent. Studenten die voor een minder gangbare taal hebben gekozen, zoals Russisch of Scandinavische Talen, gaan vaak als vertaler of tolk werken. Daarnaast behoren banen in de journalistiek of als beleidsmedewerker bij ideële organisaties tot de mogelijkheden.

Studieprogramma Westerse Talen en Culturen

De beheersing van de taal en vaardigheden zijn in het propedeusejaar erg belangrijk. Bij sommige taalstudies krijg je zelfs vanaf het begin alle colleges in de taal die je bestudeert. Grammatica en uitspraak staan op het programma, naast vakken over cultuur, samenleving, literatuur, geschiedenis van het land en politiek. Elke universiteit legt haar eigen accenten. Bij sommige studies is een tijdelijk buitenlands verblijf verplicht, zodat je zoveel mogelijk met de taal in aanraking komt. Na het eerste jaar ga je bij bijna alle universiteiten een specialisatie kiezen. Ook kennen sommige taalstudies een stage.

Competenties

Houd je van lezen, speel je graag met taal en vind je het leuk om je te verdiepen in een andere taal, en de bijbehorende literatuur en cultuur? Dan is het wellicht iets voor jou om een Westerse Taal en Cultuur te leren. Daarnaast is het handig als je communicatief vaardig bent, goed kunt analyseren en kritisch denken en over het nodige taalgevoel beschikt.

Masteropleiding

Ben je klaar met deze taalkundige opleiding en heb je nog genoeg wilskracht om door te leren? Bekijk dan of een master Nederlands, letterkunde of taalwetenschappen iets voor je is. Zo heb je betere kansen in het werkende leven.

Taalopleidingen in deeltijd

Studeer jij liever in deeltijd, zodat je de opleiding kunt combineren met een baan? Van deze westerse talen bestaat er ook een deeltijdopleiding Duitse Taal, Engelse Taal, Franse Taal, Italiaanse Taal, Scandinavische Taal, Slavische Taal en Spaanse Taal kun je ook in deeltijd doen. Voor een overzicht van alle deeltijdopleidingen in taal kun je hier kijken.

Op deze pagina hebben we het over de Westerse Talen en Culturen, zoals Duitse Taal en Cultuur - Franse Taal en Cultuur - Italiaanse Taal en Cultuur - Latijns-Amerikastudies - Minorities & Multilingualism - Romaanse Talen en Culturen - Russische Studies - Scandinavische Talen en Culturen - Slavische Talen en Culturen - Spaanse Taal en Cultuur of Taal- en Cultuurstudies.

Defensie
Taal- en Cultuurstudies
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm Voltijd en deeltijd, bachelor
Opleidingsduur 3 jaar
Duur aansluitende master voornamelijk 1 jaar
Titel na studie Bachelor of Arts (BA)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Frans, Spaans, Italiaans, Nederlands of Engels

Met alle profielen van het vwo kun jij aan deze opleidingen gaan beginnen. Hou er rekening mee dat Engels erg belangrijk is, of een andere westerse taal.

Cultuur & Maatschappij ja
Economie & Maatschappij ja
Natuur & Gezondheid ja
Natuur & taal ja

Enkele opleidingen kennen een numerus fixus en hierdoor laten zij niet iedereen toe. Deze opleidingen hebben geen numerus fixus.

Kies jij voor een voltijd opleiding aan een universiteit in taal? Dan is de kans groot dat je studiefinanciering kunt ontvangen.

Vaak wordt de Westerse Talen en Culturen opleiding bekostigd door de Nederlandse staat. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire taalopleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler.

Publieke universiteiten hebben tijd nodig om jouw inschrijving te verwerken. Daarom dien jij je voor 1 mei aan te melden bij een universitaire Arabische taalopleiding.

3 tips voor een opleiding in een westerse taal
  • Keuze voor een beroep geeft focus aan je taalopleiding.
  • Een studievereniging kan belangrijk zijn voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de betreffende taal.