Universitaire opleiding Criminologie

WO Criminologie (bachelor)

Fraude, kindermisbruik, mishandeling, cyberaanvallen, moord en doodslag. Dagelijks opent het journaal ermee. Misdaad houdt veel mensen bezig. Tijdens de opleiding Criminologie leer je breed en dieper naar dit onderwerp kijken. Je leert op een wetenschappelijke en objectieve manier de misdaadproblematiek te bestuderen en je beschrijft, verklaart en voorspelt de oorzaken en gevolgen voor de veiligheid in de maatschappij. Waarom hebben seriemoordenaars vaak doorlopende wenkbrauwen? Waarom kicken ze op macht en houden ze van manipuleren? Vaak slagen seriemoordenaars erin om zwakke punten van hun slachtoffers meteen te zien en lijken ze op 'Jan Modaal'. En waarom plegen zij zo'n daad? Op dit soort vragen kunnen criminologen antwoord geven. Je verdiept je ook in georganiseerde misdaad en witteboordencriminaliteit en in de relatie tussen gedragsproblemen en criminaliteit. Je kunt ook een deeltijdopleiding Criminologie volgen.

Wat kun je eigenlijk na de opleiding Criminologie?

Afgestudeerden kom je vaak tegen in onderzoeksfuncties en als beleidsmedewerker bij de politie, overheid, justitie of bij organisaties als Slachtofferhulp of de Kinderbescherming. Ook kun je gaan werken in het gevangeniswezen of de reclassering. Ga je liever het bedrijfsleven in? Daar kun je je bijvoorbeeld bezig houden met fraudebestrijding. Spreekt onderzoek je aan, dan is een wetenschappelijke carrière als onderzoeker ook mogelijk.

Studieprogramma Criminologie

Criminologen verbinden recht aan sociologie, psychologie en bestuur, dus op alle universiteiten volg je vakken die met deze onderwerpen te maken hebben, zoals maatschappijleer, psychologie, politicologie en sociologie. Zo ontwikkel je de basiskennis om criminaliteitsvraagstukken vanuit verschillende invalshoeken te kunnen benaderen. Ook doe je juridische en sociaalwetenschappelijke basiskennis op. Maar je krijgt ook vakken als statistiek en onderzoeksmethoden en leert hoe je wetenschappelijk schrijft. Als tweede- en derdejaars ga je de diepte in van de criminologie. Je breidt je kennis op theoretisch en praktisch gebied uit met methoden en technieken van criminologisch onderzoek. Ook verken je juridische vakgebieden en je krijgt hoe je criminologisch onderzoek doet. Je volgt een minor, op de eigen of een andere (buitenlandse) faculteit, die je naar eigen inzicht kunt samenstellen. Je sluit de bachelor af met een scriptie.

Wat moet je kunnen voor deze opleiding?

Heb je interesse in maatschappelijke ontwikkelingen en een grote maatschappelijke betrokkenheid? En daarnaast een brede wetenschappelijk belangstelling? En ben je in staat om situaties genuanceerd te bekijken? Dan is een studie Criminologie wat voor jou! Daarnaast is het fijn als je over een dosis nieuwsgierigheid beschikt, goed bent met cijfers en excellente communicatieve vaardigheden hebt.

Een criminologie master

Na het behalen van je bachelordiploma kun je een universitaire masteropleiding gaan doen. Wat jouw ambitie ook is, met een master Criminologie of een master Rechtsgeleerdheid zet je een volgende stap in je carrière.

Op deze pagina hebben we het over de opleiding Criminologie, maar wist je dat sommige universiteiten ook aanverwante studies aanbieden? Zoals Security Studies bijvoorbeeld.

Defensie
Criminologie Criminologie
Fixusopleiding VU, Universiteit Leiden, Erasmus
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm voltijd en deeltijd (beperkt)
Opleidingsduur (bachelor) 3 jaar
Duur aansluitende master 1 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands

Het maakt voor de opleiding Criminologie niet uit welke profielkeuze je hebt gekozen. Met alle profielen van het vwo ben je toelaatbaar. Op sommige universitaire opleidingen krijg je deels les in het Engels. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan heb je niet meer automatisch toegang tot een wo opleiding. Universiteiten kunnen bijvoorbeeld aanvullende eisen stellen. Vaak is overstappen van het hbo naar de universiteit erg zwaar.

Cultuur & Maatschappij ja
Economie & Maatschappij ja
Natuur & Gezondheid ja
Natuur & Techniek ja

Sommige opleidingen in het universitaire onderwijs hebben een beperkt aantal studieplaatsen. De VU en Universiteit Leiden hebben voor Criminologie een numerus fixus ingesteld. Dit doen zij, omdat er bijvoorbeeld maar weinig vraag is naar afgestudeerden. Als je geluk hebt krijg je na een selectie een plek toegewezen. Wanneer jij je ondanks dit toch wilt inschrijven voor Criminologie aan de VU, Universiteit Leiden of de Erasmus Universiteit, dan dien je dit voor 15 januari te doen, terwijl dat bij andere publieke studies voor 1 mei dient te gebeuren. De universiteiten met een numerus fixus zijn: Erasmus Universiteit Rotterdam, Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Leiden. Wil je meer weten? Bekijk dan het overzicht numerus fixus universiteiten.

Kies jij voor een voltijd opleiding Criminologie aan een universiteit? Dan is de kans groot dat je studiefinanciering kunt ontvangen.

In de meeste gevallen wordt de wo opleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler. Bij een particuliere opleiding is dit niet het geval. De opleiding wordt dan niet bekostigd door de overheid. Dit kan dus best prijzig zijn, maar in sommige gevallen wel een juiste beslissing, omdat de opleiding beter aan jouw wensen voldoet.

Ben jij van plan om je voor de opleiding Criminologie in te schrijven? Dan dien je dit bij publieke universiteiten voor de inschrijfdatum te doen.

3 tips voor de opleiding Criminologie
  • Bedenk wat je wilt worden na Criminologie, want het beroepenveld is niet heel duidelijk.
  • Een studentenvereniging is goed voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de criminologie.