Universitaire opleiding Bestuurskunde

WO Bestuurskunde (bachelor)

Hoe bestrijd je terrorisme? Hoe verminder je de jeugdcriminaliteit? Hoe zorg je ervoor dat het vertrouwen in de overheid toeneemt? Zomaar wat bestuurskundige kwesties en voer voor mensen met een bachelor Bestuurskunde. Bestuurskundigen analyseren complexe maatschappelijke vraagstukken en proberen oplossingen aan te dragen. Je leert bestuurlijke problemen te analyseren en effectieve en rechtvaardige oplossingen te ontwikkelen. Een lastige opgave, want er zijn vaak veel partijen bij betrokken met ieder hun eigen agenda.

Wat kun je worden na de opleiding Bestuurskunde?

Als Bestuurskundige ben je breed inzetbaar. Je vindt vaak werk in het bedrijfsleven of in de publieke sector als beleidsadviseur, projectleider of (proces)manager. Ook kun je aan de slag bij onderzoeks- en adviesbureaus als consultant of organisatieadviseur. Sommige afgestudeerden worden politicus of komen terecht bij werknemers- en werkgeversorganisaties. Een internationale loopbaan bijvoorbeeld bij een NGO of een academische carrière behoren ook tot de mogelijkheden.

Studieprogramma Bestuurskunde

Je moet over veel goede eigenschappen beschikken om bestuurlijke issues op te lossen. In je propedeusejaar volg je inleidende vakken in filosofie, sociologie, recht, politicologie en economie en staan algemene onderzoeksvaardigheden ook op het programma. Daarnaast kent ons overheidsstelsel en dat van Europa daarna geen geheimen meer voor jou. In het tweede en derde jaar verdiep je je in belangrijke economische, sociologische, politicologische en juridische vraagstukken. Onderwerpen die behandeld worden zijn: beleidsprocessen, bedrijfsvoering in de publieke sector, Europese integratie en wetenschapsfilosofie. Er is ook ruimte voor relevante bijvakken of een bezoek aan het buitenland. Je maakt kennis met de bestuurspraktijk en kiest een minor waardoor je je eigen accent op de studie legt. Je sluit de bacheloropleiding af met een scriptie.

Wat moet je kunnen voor deze opleiding?

Denk je graag na over politieke en maatschappelijke vraagstukken? Volg je de actualiteit en ben je geïnteresseerd in politiek en politieke processen? Zou je het leuk vinden om een bijdrage te leveren aan verbetering van onze leefomgeving? Dan is de universitaire studie Bestuurskunde wellicht iets voor jou! Daarnaast is het een pre als je nieuwsgierig bent, goed bent in analyseren en communiceren en graag samen- en netwerkt.

Een master

Na het behalen van je bachelordiploma kun je een universitaire masteropleiding gaan doen. Wat jouw ambitie ook is, met een master Politicologie of Bestuurskunde zet je een volgende stap in je carrière.

Naast Bestuurskunde kun je ook kiezen voor verwante opleidingen als: Management, Society and Technology, Organisatiewetenschappen of Technische Bestuurskunde.

Defensie
Bestuurskunde Bestuurskunde
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm Voltijd, bachelor
Opleidingsduur 3 jaar
Duur aansluitende master 1 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands

Het maakt voor deze opleiding niet uit welke profielkeuze je hebt gekozen. Met alle profielen van het vwo ben je toelaatbaar. Aan sommige opleidingen krijg je deels les in het Engels. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan heb je niet meer automatisch toegang tot deze universitaire opleiding. Universiteiten kunnen bijvoorbeeld aanvullende eisen stellen. Vaak is overstappen van het hbo naar de universiteit erg zwaar.

Cultuur & Maatschappij ja
Economie & Maatschappij ja
Natuur & Gezondheid ja
Natuur & Techniek ja

Sommige opleidingen in het universitaire onderwijs hebben een beperkt aantal studieplaatsen. Voor deze opleidingen hebben de universiteiten een numerus fixus ingesteld. Zij hebben deze maatregel genomen, omdat er bijvoorbeeld weinig vraag is naar afgestudeerden. Als er meer aanmeldingen zijn dan plekken, dien je mee te doen een selectie. Voor de opleidingen Bestuurskunde (of aanverwant) geldt geen numerus fixus.

Kies jij voor een voltijd opleiding Bestuurskunde aan een universiteit? Dan is de kans groot dat je studiefinanciering kunt ontvangen.

In de meeste gevallen wordt de wo opleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler. Bij een particuliere opleiding is dit niet het geval. De opleiding wordt dan niet bekostigd door de overheid. Dit kan dus best prijzig zijn, maar in sommige gevallen wel een juiste beslissing, omdat de opleiding beter aan jouw wensen voldoet.

Ben jij van plan om je voor de opleiding Bestuurskunde in te schrijven? Dan dien je dit bij publieke universiteiten voor de inschrijfdatum te doen.

3 tips voor de opleiding Bestuurskunde
  • Bedenk wat je wilt worden na Bestuurskunde.
  • Een studentenvereniging is goed voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de Bestuurskunde.