Universitaire opleiding Pedagogische Wetenschappen

WO Pedagogische Wetenschappen (bachelor)

Een pedagoog verdiept zich in de opvoeding en ontwikkeling van kinderen en jongeren. Tijdens de universitaire opleiding Pedagogische Wetenschappen leer je hoe zij zich ontwikkelen, welke problemen hierbij kunnen ontstaan en hoe deze te behandelen zijn. Denk aan concentratieproblemen op school, kinderen die heel druk zijn of juist erg gesloten. Een pedagoog bekijkt ook welke invloed de omgeving hierop heeft, zoals het gezin en de school.

Wat kun je worden na de opleiding Pedagogische Wetenschappen?

Pedagogen kunnen bij veel organisaties en in verschillende functies aan het werk. Bijvoorbeeld als gezinscoach, onderwijscoördinator, onderzoeker, beleidsmedewerker of docent. Waar je precies terecht komt is afhankelijk van de specialisatie die je in je masteropleiding kiest (zie hieronder).

Welke vakken krijg je tijdens je opleiding WO Pedagogische Wetenschappen?

In het eerste (propedeuse)jaar leer je alle facetten van pedagogiek kennen. Processen, theorieën en onderzoeken over opvoeding en ontwikkeling passeren de revue in vakken als geschiedenis, psychologie, ethiek en filosofie. Ook is er veel aandacht voor methodologie, statistiek en onderzoekstechniek. Het belangrijkste leerdoel is om te leren kijken naar de pedagogische omstandigheden en door middel van het stellen van vragen te bepalen hoe je hier verbetering in kunt aanbrengen. Tijdens het tweede en derde jaar leer je problemen van kinderen te analyseren en diagnosticeren. Daarnaast leer je op welke verschillende manieren je kunt behandelen. Afsluitend schrijf je een scriptie.

Specialisaties binnen Pedagogische Wetenschappen

Ook ga je je in het tweede of derde jaar van je opleiding verdiepen in een specifieke richting. Je kiest dan een minor, keuzepakket of een specialisatie. Daarnaast bieden verschillende opleidingen de kans om in het buitenland te studeren. Veel studenten kiezen voor de specialisatie orthopedagogiek. Deze richting wordt op alle universiteiten aangeboden. Verder verschillen de specialisaties per universiteit. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor maatschappelijke opvoedingsvraagstukken, onderwijswetenschappen, gezinspedagogiek, leerstoornissen of leerproblemen. Op de meeste universiteiten kun je ook een aansluitende master volgen. Van Pedagogische Wetenschappen bestaat er geen deeltijd-variant, maar wel van Onderwijswetenschappen.

Competenties

Kun jij goed met mensen overweg en ben je geïnteresseerd in de maatschappij? Beschik je daarnaast over veel inlevingsvermogen en kun je goed luisteren, observeren en analyseren? Dan is de studie Pedagogische Wetenschappen iets voor jou! Verder is het belangrijk dat je communicatief bent en over voldoende overtuigingskracht beschikt.

Master Pedagogiek

Heb jij deze Pedagogische bacheloropleiding afgerond? Ben je nu op zoek naar verdieping en verbreding? Heb jij het in je om nog wat langer in de collegebanken te zitten, maar dadelijk wel met meer bagage de arbeidsmarkt op te komen in de pedagogiek? Dan is een master Pedagogiek & Onderwijs iets voor jou.

Defensie
Pedagogische Wetenschappen Pedagogische Wetenschappen
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm Voltijd, bachelor
Opleidingsduur 3 jaar
Duur aansluitende master 1 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands

Met alle profielen op het vwo kun jij Pedagogische Wetenschappen gaan studeren. Hou er rekening mee dat voor sommige opleidingen Engels belangrijk is. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan heb je niet meer automatisch toegang tot deze universitaire opleiding. Universiteiten kunnen aanvullende eisen stellen.

Cultuur & Maatschappij Ja
Economie & Maatschappij Ja
Natuur & Gezondheid Ja
Natuur & Techniek Ja

Sommige opleidingen in het universitaire onderwijs hebben een beperkt aantal studieplaatsen. Voor deze opleidingen hebben de universiteiten een numerus fixus ingesteld. Zij hebben deze maatregel genomen, omdat er bijvoorbeeld weinig vraag is naar afgestudeerden. Als er meer aanmeldingen zijn dan plekken, dien je mee te doen een selectie. Voor de opleiding Pedagogische Wetenschappen geldt geen numerus fixus.

Kies jij voor een voltijd opleiding Pedagogische Wetenschappen aan een universiteit? Dan is de kans groot dat je studiefinanciering kunt ontvangen.

De meeste universitaire opleidingen worden bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de opleiding met het betalen van je collegegeld. Voor het studiejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Misschien lijkt dit veel, maar bedenk wel dat het grootste deel door de belastingbetaler wordt betaald als een investering in jouw toekomst voor Nederland. Bij een particuliere opleiding is dit niet het geval. De overheid draagt dan niks bij aan jouw opleiding. Hierdoor kan het soms best prijzig zijn, maar in sommige gevallen wel de beste beslissing, omdat de opleiding beter aan jouw wensen voldoet.

Als jij je gaat inschrijven voor een universitaire opleiding, dan dien je dit voor 1 mei te doen. Anders vervalt je recht op toelating.

3 tips voor de opleiding Pedagogische Wetenschappen
  • Keuze voor een beroep geeft focus aan je studie.
  • Ga voor je netwerk bij een studievereniging.
  • Zoek een bijbaan in het onderwijs.