Universitaire opleiding Onderwijswetenschappen

WO Onderwijswetenschappen (bachelor)

Onderwijs is nodig om je je leven lang te blijven ontwikkelen. Maar wanneer kun je spreken van goed en betrouwbaar onderwijs? De een is er heilig van overtuigd dat geloof een rol moet spelen in de basis van het onderwijs en de ander gaat prat op onderwijs waarbij het kind mag kiezen. En wat kun je aan pesten bij kinderen doen? Als onderwijskundige bestudeer je het leergedrag van kinderen en volwassenen en de factoren die daarop van invloed zijn. Denk aan opvoeding, manier van lesgeven, maatschappelijke en politieke invloeden. Je kunt kijken hoe iemand leert en de goede onderwijsaanpak zoeken die daarbij aansluit. Of je ontwikkelt een nieuwe leermethode, cursus of opleiding.

Wat kun je worden na de opleiding Onderwijswetenschappen?

Een onderwijskundige gaat in de meeste gevallen advies geven, bijvoorbeeld op gebied van onderwijsbeleid bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Of je richt je op een betere manier van lesgeven. Ook kun je je bezighouden met het opzetten van een opleiding of zelf training geven. Je kan ook ingezet worden om lesmateriaal te ontwikkelen.

Welke vakken krijg je tijdens je opleiding WO Onderwijswetenschappen?

Als eerstejaars volg je vaak lessen met de studenten Psychologie, Filosofie, Pedagogische Wetenschappen of Geschiedenis samen. Na het propedeusejaar kun je hierdoor eventueel nog makkelijk overstappen naar een aanverwante opleiding. Je krijgt vakken als instructie en leren, beleid, ethiek, pedagogische wetenschappen, kinderrechten, methodenleer, statistiek en onderwijswetenschappen. De focus is altijd gericht opvoeding en onderwijs. Gedurende het tweede en derde jaar kom je in aanraking met politiek in onderwijs, schoolbesturen, onderwijsinnovaties, globalisering en onderwijsbeleid. Daarnaast wordt je getraind in vaardigheden, zoals rapporteren, adviseren, onderzoeken en samenwerken. Na de eerste twee jaar ga je in de praktijk kijken waar je als onderwijswetenschapper straks aan de slag kan. Je rondt de bachelor af met een afstudeerscriptie in een keuzeonderwerp.

Welke specialisaties zijn er binnen Onderwijswetenschappen?

Binnen het studieprogramma kun je ook een deel zelf invullen, waarmee jij je kunt verdiepen of verbreden. Denk aan onderwerpen als: leren en leeromgeving, schoolorganisatie en schoolontwikkeling of onderwijsbeleid en onderwijskwaliteit. De mogelijkheden hiervoor zijn per universiteit anders. Je kan diverse keuzevakken volgen, eventueel ook bij andere faculteiten en/of zelfs universiteiten. Hierbij kun je ook denken aan een buitenlandse stage. Als je tijdens de bachelor een minor (vakkenpakket) in een vakgebied hebt gevolgd dan kun je daar mogelijk ook een master in kiezen. Voor meer informatie kun je kijken op Master-opleidingen.nl. Er bestaat ook een deeltijdopleiding Onderwijswetenschappen.

Competenties: ben jij geschikt?

Schuilt er een analyticus in jou, ben je resultaatgericht en onafhankelijk en behoren plannen en organiseren tot jouw kerncompetenties? Dan zou jij een goede onderwijskundige kunnen zijn! Daarnaast is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken en coachen.

Defensie
Onderwijswetenschappen Onderwijswetenschappen
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm Voltijd en deeltijd, bachelor
Opleidingsduur 3 jaar
Duur aansluitende master 1 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands

Met alle profielen op het vwo kun jij Onderwijswetenschappen gaan studeren. Het maakt dus niet uit welk profiel je kiest. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan heb je niet meer automatisch toegang tot deze universitaire opleiding. Universiteiten kunnen bijvoorbeeld aanvullende eisen stellen. Vaak is overstappen van het hbo naar de universiteit erg zwaar.

Cultuur & Maatschappij Ja
Economie & Maatschappij Ja
Natuur & onderwijs Ja
Natuur & Techniek Ja

Sommige opleidingen in het universitaire onderwijs hebben een beperkt aantal studieplaatsen. Voor zo'n opleiding hebben de universiteiten een numerus fixus ingesteld. Zij hebben deze maatregel genomen, omdat er bijvoorbeeld weinig vraag is naar afgestudeerden. Als er meer aanmeldingen zijn dan plekken, dien je mee te doen een selectie. Voor de opleiding Onderwijswetenschappen geldt geen numerus fixus.

Kies jij voor een voltijd opleiding Onderwijswetenschappen aan een universiteit? Dan is de kans groot dat je studiefinanciering kunt ontvangen.

De meeste universitaire opleidingen worden bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de opleiding met het betalen van je collegegeld. Voor het studiejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Misschien lijkt dit veel, maar bedenk wel dat het grootste deel door de belastingbetaler wordt betaald als een investering in jouw toekomst voor Nederland. Bij een particuliere opleiding is dit niet het geval. De overheid draagt dan niks bij aan jouw opleiding. Hierdoor kan het soms best prijzig zijn, maar in sommige gevallen wel de beste beslissing, omdat de opleiding beter aan jouw wensen voldoet.

Als jij je gaat inschrijven voor een universitaire opleiding, dan dien je dit voor 1 mei te doen. Anders vervalt je recht op toelating.

3 tips voor de opleiding Onderwijswetenschappen
  • Keuze voor een beroep geeft focus aan je studie.
  • Ga voor je netwerk bij een studievereniging.
  • Zoek een bijbaan in het onderwijs.