Alles over universitaire masteropleidingen

Masters aan de universiteit

Ben jij klaar met je bachelor opleiding en heb je nu een diploma op zak? Dan mag jij als kers op de taart een masteropleiding gaan volgen. Dit moet wel een master zijn die in de lijn van je bachelor opleiding ligt, want tegenwoordig gelden er strenge toelatingseisen. Een masteropleiding duurt minimaal 1 jaar. De meeste afgestudeerde studenten aan een bachelor opleiding kiezen om nog een master te doen. Je kansen op de arbeidsmarkt worden met een master-diploma namelijk flink vergroot. Maar de keuze is natuurlijk aan jou.

Doel of uitstel?

Ga niet nog een masteropleiding doen, omdat je eigenlijk nog niet weet wat je zou willen. Gebruik een master niet om tijd te rekken, zodat jij de beslissing over werk nog niet hoeft te nemen. Denk je echt dat je daarna precies weet wat je moet doen? Als je dit nog niet weet zijn er genoeg middelen (zoals een studiecoach) om uit te vinden waar je hart ligt of om een koers te varen die jou bevalt. Het is niet nodig om 'exact' te weten wat je later wilt worden, maar gebruik een master niet als een beroepskeuzetest. Er zijn tal van voorbeelden te noemen, waarbij studenten na tig jaar zwoegen uiteindelijk een diploma op zak hadden. Helemaal blij, maar ze waren vergeten om een carrièrekroes te bepalen. Ze gingen na hun (master)-diploma ergens aan het werk, waar daar vonden ze geen zak aan! Met uiteindelijk een burn-out tot gevolg.

De masterlijke master

Wanneer je oog is gevallen op een bepaalde master, dan kun je daar het beste ook voor gaan. En als je dit jaar om de een of andere reden niet wordt aangenomen, dan is het niet verstandig een B-keuze te gaan doen. Je kunt beter een jaar wachten. Kies ook bewust voor een specialisatie binnen je masteropleiding. Je kunt op deze manier je eigen studieprogramma samenstellen dat volledig aan jouw wensen voldoet. Enkele universiteiten kennen een modulair studieprogramma, je opleiding wordt dan opgeknipt in brokken. Als het echt je droommaster is moet jij je niet laten koeioneren door een mindere arbeidsmarkt. Wanneer je twijfelt tussen twee of meer masters, kies dan voor de master met de beste vooruitzichten op een baan. Laat je via verschillende media optimaal informeren over de baankansen. Is er voldoende werk voor mij en als dat interessant voor je is: wat ga ik ongeveer verdienen?

Ben ik toelaatbaar?

Enkele masteropleidingen zijn er alleen voor werkende mensen. Daarnaast dien je meestal een aansluitend bachelordiploma te bezitten. Je kunt dus niet zomaar aan elke master beginnen. Voldoe je niet aan de toelatingseisen, dan kun je simpelweg niet beginnen met je master. Vraag hier dus goed naar bij de beoogde universiteit. Tot slot: ga sowieso een keer kijken. Liefst tijdens een 'gewone' studiedag, want een universiteit zet op een open dag de bloementjes buiten. Je krijgt het meest realistische beeld op dagen met normale colleges. Wil je nog meer lezen over masteropleidingen? Neem dan een kijkje op de website Master-opleidingen.nl.

Defensie
3 tips voor een opleiding aan de universiteit
  • Keuze voor een beroep geeft focus aan je studie.
  • Gebruik een studentenvereniging voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de lijn van je opleiding.

Na je opleiding

Ben jij klaar met je bachelor opleiding en heb je nu een diploma op zak? Dan mag jij als kers op de taart een master gaan doen. Gebruik een master niet om tijd te rekken, zodat jij nog niet hoeft te gaan werken. Lees verder over universitaire masteropleidingen.