Universitaire opleiding Life Science & Technology

WO Life Science & Technology (bachelor)

De opleiding Life Science & Technology leert je alles over cellen en het in kaart brengen en analyseren van informatie die in levende cellen besloten ligt. Daarnaast bestudeer je hoe de cel gestuurd, veranderd of aangepast kan worden. Het doel hiervan is om deze veranderde cellen of celproducten te gebruiken voor een schonere industrie, verbetering van voedingsmiddelen, geneesmiddelen en andere producten. Om te achterhalen wat er zich afspeelt in een cel, heb je niet alleen kennis nodig van celbiologie maar ook van technologie om je bevindingen op grote schaal te kunnen toepassen. Bij life science worden biologie, scheikunde, natuurkunde, sterrenkunde, techniek en geneeskunde gecombineerd. Hierdoor krijgen wetenschappers nieuwe inzichten over moleculen en cellen.

Wat kun je worden na de opleiding Life Science & Technology?

Na Life Science en Technology kun je solliciteren naar banen als wetenschapper in de zorg of aan een universiteit, een manager/technoloog om producten efficiënt te produceren en bij farmaceutische bedrijven om nieuwe medicijnen te ontwikkelen. Verder kun je natuurlijk denken aan de overheid en het onderwijs. Ook is het mogelijk om binnen de journalistiek, de politiek of de overheid een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van Life Science & Technology in Nederland en daarbuiten. Bovendien zijn er steeds meer mogelijkheden om zelf een bedrijf te beginnen in Life Science & Technology.

Studieprogramma Life Science & Technology?

Tijdens je eerste jaar krijg je vakken als biochemie, celbiologie, chemie, biotechnologie, calculus en natuurkunde. Hierdoor weet je hoe een cel werkt en kun je een cel analyseren. Theoriecolleges worden voortdurend afgewisseld met practica in het laboratorium. Er is ook ruimte om keuzevakken te volgen, eventueel in het buitenland. Je sluit de bachelor-fase af met een eigen onderzoek. Iedere universiteit legt zijn eigen accenten. Sommige studies hebben een sterk medisch karakter, terwijl andere studies biologie centraal stellen. Op een aantal universiteiten staat de werking en beïnvloeding van de levende cel centraal. En er zijn ook opleidingen die zich focussen op technologische toepassingen. Binnen biotechnologie ga je biobrandstoffen, medicijnen en vaccins onderzoeken en vervaardigen.

Ben jij goed in?

Vraag jij je weleens af of het mogelijk is om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen die effectiever zijn en minder bijwerkingen hebben? Of dat er een technologie te ontwikkelen is die helpt problemen eerder en beter in kaart te brengen. Dan zou een studie Life Science en Technology heel goed bij je kunnen passen! Als je het daarnaast ook leuk vindt om jouw kennis op een concrete manier te vertalen dan is er een match!

Master Life Science & Technology

Na het behalen van je bachelordiploma kun je een universitaire masteropleiding gaan doen. Wat jouw ambitie ook is, met een master Biologie en Life Sciences zet je een volgende stap in je carrière.

We hebben het op deze pagina hoofdzakelijk over Life Science and Technology. Maar er bestaan ook aanverwante opleidingen, zoals: Biotechnologie, Medische Natuurwetenschappen, Moleculaire Levenswetenschappen, Molecular Life Sciences en Molecular Science and Technology.

Defensie
Life Science and Technology Life Science and Technology
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm Voltijd, bachelor
Opleidingsduur 3 jaar
Duur aansluitende master 2 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands (en Engels)

Voor Life Science & Technology word je met elk profiel toegelaten, wel dien je wiskunde B, scheikunde en natuurkunde in je pakket te hebben. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan geeft dit je geen automatische toegang meer tot een universitaire opleiding. Universiteiten kunnen aanvullende toelatingseisen stellen, zoals de verplichting van wiskunde A of B in je eindexamenpakket op het vwo.

Cultuur & Maatschappij met wiskunde B, scheikunde en natuurkunde
Economie & Maatschappij met wiskunde B, scheikunde en natuurkunde
Natuur & Gezondheid met wiskunde B en natuurkunde
Natuur & Techniek ja

De opleiding Life Science & Technology heeft geen numerus fixus. Sommige opleidingen kennen een numerus fixus en hierdoor laten zij niet iedereen toe. Dit kan komen door slechte baankansen of te weinig stageplaatsen. Per studiejaar mag jij je voor maximaal 2 opleidingen aanmelden met een numerus fixus (soms 1). De opleidingen op deze pagina hebben geen numerus fixus, dus is de uiterste aanmelddatum voor deze studies is 1 mei.

Kies jij voor een voltijd opleiding aan een universiteit? Dan is de kans groot dat je studiefinanciering kunt ontvangen.

De meeste universitaire opleidingen worden bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de opleiding met het betalen van je collegegeld. Voor het studiejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Misschien lijkt dit veel, maar bedenk wel dat het grootste deel door de belastingbetaler wordt betaald als een investering in jouw toekomst voor Nederland.

Als jij je gaat inschrijven, dan dien je dit voor 1 mei te doen. Kom je er na 1 mei achter dat je toch niet de juiste studie hebt gekozen? Dan kun jij je keuze nog aanpassen, maar kunnen universiteiten strengere voorwaarden stellen.

3 tips voor de opleiding Life Science & Technology
  • Bedenk wat je zou willen worden voor de focus.
  • Een studievereniging vergroot je netwerk.
  • Zoek een exacte bijbaan.