Universitaire Bèta en Beleid studies

WO Bèta en Beleid studies (bachelor)

Tijdens de Bèta en Beleid studies leer je om vraagstukken op het gebied van techniek en innovatie van verschillende kanten te bekijken en overstijg je de grenzen van de exacte wetenschappen. Vragen die je als bèta-beleid-student behandelt zijn bijvoorbeeld: Hoe lossen we het fileprobleem op? Gaan we binnenkort allemaal over op duurzame energie? En willen wij dat er genetisch aan mensen gesleuteld gaat worden? Deze ingewikkelde problemen vragen om grensoverschrijdende en innovatieve oplossingen. Gedurende deze studie leer je je wetenschappelijke kennis daarvoor benutten en in goede banen te leiden.

Wat kun je worden na de Bèta en Beleid studies?

Je kunt met je bul overal terecht, maar waar je kan gaan werken heeft te maken met je specialisatie-keuze. Mensen die iets weten over beleid, innovatie en daarnaast ook nog natuurwetenschappelijke kennis hebben zijn tegenwoordig overal gewild. Veel afgestudeerden zie je terug in de private sector, maar ook als adviseur. Er is vooral veel vraag naar kennis over duurzaamheid en de bio-chemie.

Welke vakken krijg je tijdens de Bèta en Beleid studies?

De vakken die je tijdens je bachelor volgt, is afhankelijk van de universiteit waar je voor kiest en het hangt natuurlijk af van de opleiding. Over het algemeen krijg je een combinatie van bètavakken als natuurkunde, scheikunde, wiskunde, biochemie en technische vakken als informatica. Economie, bestuurskunde, management en bedrijfskunde horen er ook bij. En niet te vergeten recht, sociologie, filosofie en psychologie. Bij elke bèta-opleiding ligt de focus op andere onderwerpen. Bijvoorbeeld op het beter organiseren van bedrijven, problemen bestuderen vanuit een technische en een bestuurskundige kant, techniek ontwerpen of technologie inzetten voor maatschappelijke problemen.

Specialiseren

Over het algemeen kies je in het tweede jaar voor een richting. Per opleiding zijn er verschillende keuzes mogelijk. Denk aan: psychology & technology en sustainable innovation bij de opleiding Technische Innovatiewetenschappen. Of energie en transport of life sciences als je Natuurwetenschap en Innovatiemanagement kiest. En bij Technische Bestuurskunde heb je de keuze tussen energie & industrie, informatie & communicatie of transport & logistiek.

Competenties

Ben je geïnteresseerd in natuurwetenschappelijke vragen, maar wil je niet alleen praktisch bezig zijn? Ben je goed in bètavakken, maar vind je maatschappijvakken als economie en sociologie ook interessant, dan is een opleiding bèta en beleid wellicht een goede keus. Ben je daarnaast nieuwsgierig, kritisch en je vindt het leuk om in een groep te werken aan praktische problemen? Dan zit je hier helemaal goed!

Een Bèta master

Na het behalen van je bachelordiploma kun je een universitaire masteropleiding gaan doen. Wat jouw ambitie ook is, met een master Bèta & Beleid zet je een volgende stap in je carrière.

Bèta en Beleid studies is een verzameling van allerlei opleidingen die iets met elkaar te maken hebben. Je kunt denken aan Bèta-gamma, Computational Social Science, Natuurwetenschap en Innovatiemanagement, Psychology & Technology, Science en Science, Business & Innovation.

Defensie
Bèta-gamma Bèta-gamma
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm Voltijd, bachelor
Opleidingsduur 3 jaar
Duur aansluitende master voornamelijk 2 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands of Engels

Voor deze studies maakt het niet uit welk profiel je hebt gekozen. Wel dien je met een C&M, E&M of N&G profiel je pakket te hebben aangevuld met wiskunde B (natuurkunde en scheikunde). Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan geeft dit je geen automatische toegang meer tot een universitaire opleiding. Universiteiten kunnen aanvullende toelatingseisen stellen, zoals de verplichting van wiskunde A of B en natuurkunde in je eindexamenpakket op het vwo.

Cultuur & Maatschappij met minimaal 1 extra exact vak
Economie & Maatschappij met minimaal 1 extra exact vak
Natuur & Gezondheid met minimaal 1 extra exact vak
Natuur & Techniek ja

Sommige opleidingen aan publieke universiteiten kennen een numerus fixus en hierdoor laten zij niet iedereen toe. Dit kan komen door slechte baankansen of te weinig stageplaatsen. Per studiejaar mag jij je voor maximaal 2 opleidingen aanmelden met een numerus fixus (soms 1). De opleidingen op deze pagina hebben geen numerus fixus, dus is de uiterste aanmelddatum voor deze studies is 1 mei.

Kies jij voor een voltijd opleiding aan een universiteit? Dan is de kans groot dat je studiefinanciering kunt ontvangen.

De meeste universitaire opleidingen worden bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de opleiding met het betalen van je collegegeld. Voor het studiejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Misschien lijkt dit veel, maar bedenk wel dat het grootste deel door de belastingbetaler wordt betaald als een investering in jouw toekomst voor Nederland.

Als jij je gaat inschrijven, dan dien je dit voor 1 mei te doen. Kom je er na 1 mei achter dat je toch niet de juiste studie hebt gekozen? Dan kun jij je keuze nog aanpassen, maar kunnen universiteiten strengere voorwaarden stellen.

3 tips voor de opleiding Bèta en Beleid studies
  • Bedenk wat je zou willen worden voor de focus.
  • Een studievereniging vergroot je netwerk.
  • Zoek een bèta bijbaan.