Universitaire opleiding Zorg, Gezondheid & Samenleving

WO Zorg, Gezondheid & Samenleving (bachelor)

De opleiding Zorg, Gezondheid & Samenleving is een multidisciplinaire opleiding die zich richt op de complexe uitdagingen binnen de gezondheidszorg. Tijdens deze opleiding leer je niet alleen over de biologische en medische aspecten van ziekte en gezondheid, maar ook over de sociale, politieke en economische factoren die van invloed zijn op de gezondheid van individuen en de samenleving als geheel. Door deze multidisciplinaire aanpak ontwikkel je een brede kennisbasis en vaardigheden die nodig zijn om te begrijpen hoe de zorg werkt, hoe gezondheid wordt beïnvloed en hoe we kunnen werken aan een gezonde samenleving. Tijdens de opleiding zal je onder meer onderwerpen bestuderen zoals medische ethiek, zorgstelsels, gezondheidsbevordering en de rol van technologie in de gezondheidszorg. Met een diploma in Zorg, Gezondheid & Samenleving ben je goed voorbereid op een carrière binnen de gezondheidszorg of in gerelateerde sectoren, zoals overheidsbeleid, consultancy of onderzoek.

Wat kun je worden na de opleiding Zorg, Gezondheid & Samenleving?

Met een diploma in Zorg, Gezondheid & Samenleving zijn er verschillende carrièremogelijkheden beschikbaar. Afgestudeerden kunnen bijvoorbeeld gaan werken in de gezondheidszorg, bij overheden, non-profit organisaties of onderzoeksinstellingen. Voorbeelden van mogelijke functies zijn beleidsmedewerker bij de overheid of een gezondheidsorganisatie, adviseur op het gebied van gezondheidszorg of volksgezondheid, onderzoeker op het gebied van gezondheid of gezondheidszorg, manager of projectleider bij een gezondheidsorganisatie en docent of onderwijsontwikkelaar op het gebied van gezondheidszorg en welzijn.

Welke vakken krijg je tijdens je opleiding?

Het studieprogramma van de opleiding Zorg, Gezondheid & Samenleving aan de Universiteit Utrecht is breed en interdisciplinair van aard. Het programma omvat vakken uit verschillende disciplines zoals sociologie, antropologie, gezondheidswetenschappen, psychologie, filosofie en rechten. Het doel van de opleiding is om studenten een brede en kritische blik te geven op de complexe interacties tussen zorg, gezondheid en samenleving. Gedurende de opleiding komen er verschillende thema's aan bod, zoals gezondheidsbevordering, preventie, zorgorganisatie, gezondheidsbeleid, diversiteit en ongelijkheid in de gezondheidszorg, en ethische kwesties in de zorg. Er wordt ook veel aandacht besteed aan onderzoeksvaardigheden, zoals het opzetten en uitvoeren van onderzoek, het analyseren van data en het schrijven van wetenschappelijke artikelen.

Ben ik geschikt?

Studenten van de opleiding Zorg, Gezondheid & Samenleving moeten een aantal belangrijke vaardigheden en competenties bezitten om succesvol te zijn in hun toekomstige carrière. Ten eerste moeten zij over goede communicatievaardigheden beschikken om effectief te kunnen communiceren met patiënten, collega's en andere belanghebbenden in de gezondheidszorg. Goede communicatievaardigheden zijn cruciaal om informatie te verzamelen, patiënten te ondersteunen en teamwork te bevorderen. Daarnaast is kritisch denken essentieel om complexe problemen te kunnen analyseren en kritisch te denken over verschillende gezondheidskwesties. Ze moeten kunnen identificeren, evalueren en oplossen van problemen in de zorg. Empathie is ook een belangrijke vaardigheid voor studenten om te ontwikkelen, omdat zij in staat moeten zijn om zich in te leven in de situatie van patiënten en hun behoeften te begrijpen. Empathie is belangrijk om patiënten te ondersteunen en te helpen bij hun herstelproces. Goede organisatievaardigheden zijn ook nodig, omdat studenten moeten kunnen plannen en hun tijd en middelen effectief beheren. Ze moeten in staat zijn om taken en verantwoordelijkheden op een efficiënte manier te plannen en uit te voeren.

Defensie
Zorg, Gezondheid & Samenleving Zorg, Gezondheid & Samenleving
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm Voltijd, bachelor
Opleidingsduur 3 jaar
Duur aansluitende master 2 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands

Zorg, Gezondheid & Samenleving kun je alleen volgen met N&G inclusief natuurkunde of N&T-ers met biologie. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan geeft dit je geen automatische toegang meer tot een universitaire opleiding. Universiteiten kunnen aanvullende toelatingseisen stellen, zoals de verplichting van biologie en natuurkunde in je eindexamenpakket op het vwo.

Cultuur & Maatschappij nee
Economie & Maatschappij nee
Natuur & Gezondheid ja/ met natuurkunde
Natuur & Techniek ja/ met biologie

Zorg, gezondheid en samenleving is geen opleiding met een numerus fixus. Dat betekent dat iedereen die Zorg, gezondheid en samenleving wil studeren, kan worden toegelaten.

Wanneer jij de opleiding Zorg, Gezondheid & Samenleving in voltijd volgt, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering.

Vaak wordt de opleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-.

Heb jij gekozen voor een universitaire opleiding in de gezondheidszorg? Dan dien jij je in te schrijven voor de inschrijfddatum.

3 tips voor de opleiding Zorg, Gezondheid & Samenleving
  • Wat zou je willen worden?
  • Een studentenvereniging is goed voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de maatschappelijke zorg.