Universitaire opleiding Tandheelkunde
WO Tandheelkunde (bachelor)
Tijdens de universitaire opleiding Tandheelkunde word je opgeleid tot tandarts. Hoe voer je een gebitscontrole uit? Wat kun je doen aan een alveolitis? Wat is het verschil tussen subgingivaal en supragingivaal tandsteen? En komt die jongen ooit af van zijn malocclusie? Allemaal termen die je vaak zult horen als je kiest voor Tandheelkunde. Ook leer je voorlichting te geven over gebitsverzorging. Want hoewel het gebit maar een klein onderdeel van ons lichaam is, kan een slecht gebit grote gevolgen hebben.
Wat leer je tijdens de opleiding?
Je bestudeert op een wetenschappelijke manier alle aspecten die samenhangen met mondzorg. Je leert mensen behandelen en je leert hoe je dat zo effectief mogelijk doet. Er is veel aandacht voor de ontwikkeling van je sociale en communicatieve vaardigheden, want een bezoekje aan de tandarts is voor veel mensen nog altijd geen plezierig uitje.
Wat kun je worden na de opleiding Tandheelkunde?
De studie Tandheelkunde (Bachelor én Master) leidt je op tot tandarts. Je kunt daarna je eigen praktijk beginnen. De meeste tandartsen gaan aan de slag als zelfstandige in een groepspraktijk waar ze samenwerken met andere tandartsen, tandtechnici, tandartsassistenten en mondhygiënisten. Je kunt ook gaan werken in een ziekenhuis of in een instelling voor mensen met beperkingen. Onderzoek verrichten aan een universiteit en promoveren of onderwijs geven behoren tevens tot de mogelijkheden.
Welke vakken krijg je tijdens je opleiding WO Tandheelkunde?
In het eerste jaar van de opleiding maak je kennis met het beroep en het vakgebied van de tandarts. Voldoende medische kennis voor een tandarts is erg belangrijk en daarom krijg je veel lesstof over de anatomie van het hoofd-halsgebied, veelvoorkomende mondziekten en verschillende tandheelkundige theorieën. Natuurlijk oefen je ook veel in de praktijk. Tijdens patiëntcolleges maak je kennis met allerlei ziekten en afwijkingen uit de dagelijkse tandartspraktijk. Ook worden je sociale skills getraind, want je moet de behandelingen goed kunnen uitleggen aan je patiënten. Ook ga je samenwerken met mondhygiënisten en in het derde jaar van de opleiding behandel je in een universiteitskliniek echte patiënten. Een deel van het tweede en derde jaar is 'vrij' en kun je dus zelf invullen. Je kunt bijvoorbeeld ervaring opdoen in het buitenland of stage lopen bij een orthodontist. Aan het einde van de opleiding kun je patiënten met eenvoudige gebitsproblemen onderzoeken en diagnosticeren en je bent in staat om eenvoudige behandelingen uit te voeren. Rond je je bachelor met succes af, dan ontvang je een diploma en mag je de titel Bachelor of Science (BSc) voeren. Na de bachelor volgt nog een masterfase van 3 jaar, pas dan ben je echt tandarts. Tandheelkunde is een studie met een numerus fixus: jaarlijks worden er maar een beperkt aantal eerstejaars studenten toegelaten.
Ben ik geschikt?
Help jij mensen graag aan een gezond gebit? Beschik je over goede communicatieve en sociale vaardigheden? Kun je goed met mensen omgaan en heb je tact? En ben je geduldig? Dan zou de opleiding Tandheelkunde heel goed bij jou kunnen passen! Heb je daarnaast goede ogen en een vaste hand? Ben je goed besluitvaardig en niet bang om de verantwoordelijkheid te nemen? Dan zit je hier helemaal goed.
Na de opleiding
Ben jij na het behalen van je bachelordiploma nog niet uitgeleerd? Je kunt daarna nog een master opleiding gaan doen. Bekijk welke medische masters er allemaal zijn in de tandheelkunde.
- WO Animal Sciences
- WO Bewegingswetenschappen
- WO Bio-Farmaceutische Wetenschappen
- WO Biomedical Sciences
- WO Biomedische Wetenschappen
- WO Diergeneeskunde
- WO European Public Health
- WO Farmaceutische Wetenschappen
- WO Farmacie
- WO Food Technology
- WO Fysiotherapie
- WO Geneeskunde
- WO Gezondheid en Leven
- WO Gezondheid en Maatschappij
- WO Gezondheidswetenschappen
- WO Klinische Technologie
- WO Molecular & Biophysical Life Sciences
- WO Tandheelkunde
- WO Voeding en Gezondheid
- WO Zorg, Gezondheid & Samenleving
- Waar kun je de opleiding Tandheelkunde volgen?
- » Rijksuniversiteit Groningen
- » Radboud Universiteit Nijmegen
- » Vrije Universiteit Amsterdam
- » Universiteit van Amsterdam
Tandheelkunde | |
---|---|
Fixusopleiding | UvA, VU, RUG |
Collegegeld 2024-2025 | € 2.530,- (publieke universiteiten) |
Opleidingsvorm | Voltijd, bachelor |
Opleidingsduur | 3 jaar |
Duur aansluitende master | 3 jaar |
Titel na studie | Bachelor of Science (BSc) |
ETCS punten | 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren |
Voertaal studie | Nederlands |
Voor Tandheelkunde dien je een N&G profiel te hebben gekozen met natuurkunde in je pakket. Een andere mogelijkheid is een profielkeuze N&T met biologie. C&M en E&M geven jou geen toegang tot deze opleiding. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan geeft dit je geen automatische toegang meer tot een universitaire opleiding. Het kan zwaar zijn om over te stappen van het hbo naar het wo. Universiteiten kunnen aanvullende toelatingseisen stellen, zoals de verplichting van wiskunde A of B, scheikunde, biologie en natuurkunde in je eindexamenpakket op het vwo. Helaas kun je als drager van Hepatitus B ook geen tandarts worden. Voordat je gaat beginnen aan de opleiding zal iedereen worden getest op dragerschap.
Cultuur & Maatschappij | nee |
Economie & Maatschappij | nee |
Natuur & Gezondheid | met natuurkunde |
Natuur & Techniek | met biologie |
Veel opleidingen in de gezondheidszorg hebben een numerus fixus ingesteld. En dat is ook zo bij twee opleidingen Tandheelkunde. Deze opleidingen laten hierdoor maar een beperkt aantal studenten toe. De universiteiten die voor Tandheelkunde een numerus fixus kennen zijn: Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam (ACTA) en de Vrije Universiteit Amsterdam (ACTA). Wanneer er meer aanmeldingen dan plaatsen zijn, dan zal er een selectie plaatsvinden op basis van een ranking. Als jij je ondanks deze regel wilt inschrijven voor Tandheelkunde, dan dien je dit hier voor 15 januari te doen. Wil je meer weten? Bekijk dan het overzicht numerus fixus universiteiten.
In de meeste gevallen wordt de opleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler. Bij een particuliere opleiding is dit niet het geval. De opleiding wordt dan niet bekostigd door de overheid. Dit kan dus best prijzig zijn, maar in sommige gevallen wel een juiste beslissing, omdat de opleiding beter aan jouw wensen voldoet.
Heb jij gekozen voor een universitaire opleiding in de gezondheidszorg? Dan dien jij je in te schrijven voor de inschrijfddatum.
3 tips voor de opleiding Tandheelkunde
- Durf jij in iemands mond te kijken?
- Ga bij een studentenvereniging voor je netwerk.
- Zoek een bijbaan bij een tandarts.