Universitaire opleiding Bewegingswetenschappen

WO Bewegingswetenschappen (bachelor)

De opleiding Bewegingswetenschappen richt zich op het begrijpen van de biomechanica, fysiologie, neurowetenschappen en psychologie die ten grondslag liggen aan menselijke beweging. Het doel is om studenten te leren hoe het lichaam beweegt en hoe verschillende factoren, zoals ziekte, letsel en leeftijd, de beweging kunnen beïnvloeden.

Wat kun je worden na de opleiding Bewegingswetenschappen?

Afgestudeerden van de universitaire opleiding Bewegingswetenschappen hebben goede arbeidskansen en kunnen aan de slag in diverse sectoren. Zo kunnen zij bijvoorbeeld terecht in de gezondheidszorg, waar zij als fysiotherapeut, ergotherapeut of bewegingsconsulent kunnen werken in ziekenhuizen, revalidatiecentra en andere gezondheidszorginstellingen. Ook in de sportwereld zijn er volop kansen voor afgestudeerden, zoals functies als trainer, coach of sportinstructeur. Daarnaast zijn er banen beschikbaar in de sportgeneeskunde, sportpsychologie en sportonderzoek. Ten slotte kunnen afgestudeerden een loopbaan in de onderzoekswereld nastreven en aan de slag gaan bij universiteiten, onderzoeksinstituten en bedrijven.

De studieinhoud van de opleiding WO Bewegingswetenschappen

Tijdens de opleiding krijgen studenten les in anatomie, kinesiologie, biomechanica, neurofysiologie, sportpsychologie, inspanningsfysiologie, onderzoeksmethoden en meer. Studenten leren hoe ze deze kennis kunnen toepassen in de praktijk en hoe ze onderzoek kunnen doen naar beweging en gezondheid. Daarnaast hebben ze de mogelijkheid om zich te specialiseren in een specifiek gebied, zoals sport, revalidatie of preventie. Een belangrijk aspect van de opleiding is dat studenten praktijkervaring opdoen door middel van stages en onderzoeksprojecten. Dit stelt hen in staat om de theoretische kennis die ze hebben opgedaan toe te passen in de praktijk en om belangrijke vaardigheden te ontwikkelen, zoals communicatie, samenwerking en probleemoplossing.

Ben ik geschikt voor de opleiding?

Om succesvol te zijn in de universitaire opleiding Bewegingswetenschappen moeten studenten beschikken over bepaalde competenties. Ze moeten bijvoorbeeld een sterke interesse hebben in het menselijk lichaam en beweging, analytisch denken, kritisch kunnen denken, nauwkeurigheid en precisie in hun werk en goede communicatieve vaardigheden. Daarnaast moeten ze gemotiveerd zijn om kennis op te doen en zichzelf voortdurend uit te dagen om nieuwe kennis te verwerven.

Defensie
Bewegingswetenschappen Bewegingswetenschappen
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm Voltijd, bachelor
Opleidingsduur 3 jaar
Duur aansluitende master 1, 2 of 3 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Nederlands

Voor Bewegingswetenschappen heb je met een C&M of E&M profiel een hoop extra vakken nodig. Deze vakken zijn wiskunde A of B, biologie en natuurkunde. Het is dan ook niet vreemd dat de toelating met een N&T of N&G profiel wat makkelijk gaat. Met een N&G profiel heb je natuurkunde nodig en bij N&T biologie.

Cultuur & Maatschappij met extra vakken
Economie & Maatschappij met extra vakken
Natuur & Gezondheid ja/ met natuurkunde
Natuur & Techniek ja/ met biologie

De universitaire opleiding Bewegingswetenschappen heeft geen numerus fixus, wat betekent dat er geen beperking is aan het aantal studenten dat kan worden toegelaten.

Voor Nederlandse studenten geldt dat ze collegegeld moeten betalen, maar ze kunnen ook in aanmerking komen voor studiefinanciering tijdens de bacheloropleiding.

De kosten van de universitaire opleiding Bewegingswetenschappen hangen af van verschillende factoren, zoals het collegegeld en eventuele kosten voor studieboeken en andere leermaterialen. Voor Nederlandse en EU/EER-studenten bedraagt het wettelijk collegegeld voor het academisch jaar 2023-2024 € 2.530,-.

Heb jij gekozen voor een universitaire opleiding? Dan dien jij je in te schrijven voor de inschrijfddatum.

3 tips voor de opleiding Bewegingswetenschappen
  • Wat zou jij na Bewegingswetenschappen willen doen?
  • Een studentenvereniging is goed voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de zorg.