Universitaire opleiding Vrijetijdwetenschappen

WO Vrijetijdwetenschappen (bachelor)

Leisure zit meer in onze maatschappij verweven dan je misschien zou denken. Natuurlijk moet je meteen denken aan een attractiepark of een animatieteam van een vakantiepark, maar het is veel meer dan dat. Van buurtfeest tot voetbalwedstrijd en van dierentuin tot popfestival we besteden onze tijd graag in op plekken die gericht zijn op vrije tijd. Doe we dat over 10 jaar nog altijd zo? Zien we bepaalde trends in leisure? Speelt social media dan een grotere rol? Dit soort vraagstukken komen langs als jij voor de opleiding Vrijetijdwetenschappen kiest.

Meer over de opleiding

Vrijetijdwetenschappen of beter gezegd Academic Bachelor Leisure Studies, is een volledig Engelse studie van de BUas in Breda. De opleiding is in Nederland geaccrediteerd onder de naam International Leisure Sciences en duurt drie jaar. Je leert alles over wat mensen met hun vrije tijd doen. Ook al is de BUas (voorheen NHTV) van huis uit een hogeschool, krijg je hier wel een universitair bachelordiploma. En de opleiding wordt zelfs bekostigd door de overheid, dus betaal je met je collegegeld maar een klein deel van kosten.

Wat kun je worden na de opleiding Vrijetijdwetenschappen?

Met een diploma in je hand kun je aan de slag gaan in de vrijetijdsbranche. Zo kun je solliciteren op vacatures als manager in een attractiepark, beleidsmedewerker van cultuur of als adviseur op het gebied van toerisme en evenementen.

De inhoud van Vrijetijdwetenschappen

Binnen de opleiding leer je hoe je vanuit verschillende invalshoeken naar vrije tijd kunt kijken. Je krijgt vakken als Sport en cultuur, Economie, Psychologie, Sociologie en Business en maatschappij. Net als bij andere opleidingen is er meer en meer aandacht voor innovatie en duurzaamheid. Omdat het een universitaire opleiding is doe je veel onderzoek naar vrije tijd, beleid en regelgeving. Dit doe je veelal samen met andere studenten.

Op deze pagina hebben we het over de opleiding Vrijetijdwetenschappen, maar wist je dat sommige universiteiten ook aanverwante studies aanbieden? Zoals Tourism.

Defensie
Vrijetijdwetenschappen Vrijetijdwetenschappen
Fixusopleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke universiteiten)
Opleidingsvorm Voltijd, bachelor
Opleidingsduur 3 jaar
Duur aansluitende master 1 jaar
Titel na studie Bachelor of Science (BSc)
ETCS punten 180, 1 etcs punt staat voor ca. 28 uur studeren
Voertaal studie Engels

Voor Vrijetijdwetenschappen maakt het niet uit welk profiel je kiest. De lessen worden volledig in het Engels verzorgd. Heb je een hbo propedeuse gehaald? Dan geeft dit je geen automatische toegang meer tot een universitaire opleiding. Voor de toelating kunnen universiteiten aanvullende toelatingseisen stellen.

Cultuur & Maatschappij ja
Economie & Maatschappij ja
Natuur & Gezondheid ja
Natuur & Techniek ja

De opleiding Vrijetijdwetenschappen heeft geen numerus fixus. Bij een numerus fixus laten universiteiten een beperkt aantal studenten toe. Voor de opleiding op deze pagina geldt dus de 'normale' deadline van 1 mei. Bekijk welke universitaire opleidingen een numerus fixus hebben.

Wanneer jij Vrijetijdwetenschappen in voltijd volgt, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering.

In de meeste gevallen wordt de Vrijetijdwetenschappenopleiding bekostigd door de overheid. Jij betaalt zelf een heel klein deel van de universitaire opleiding middels het betalen van collegegeld. Voor het collegejaar 2023-2024 bedraagt dit € 2.530,-. Dit lijkt misschien veel, maar het grootste deel wordt betaald door de belastingbetaler.

Heb jij gekozen voor een universitaire opleiding Vrijetijdwetenschappen? Schrijf je dan in voor de inschrijfddatum, want anders vervalt je recht op toelating.

3 tips voor de opleiding Vrijetijdwetenschappen
  • Bedenk wat je zou willen worden voor de focus.
  • Met een studievereniging bouw je aan je netwerk.
  • Neem een bijbaan in het toerisme.