Leuke studentenstad Groningen

Studeren in Groningen

Er gaat niets boven Groningen! Dit is de slogan waar Groningen sinds een paar jaar mee adverteert en dit kunnen wij eigenlijk alleen maar beamen. Deze eeuwenoude stad op de hondsrug werd al bewoond in 300 v.C. De stad heeft een zeer studentikoos karakter en straalt dit dan ook uit in het dagelijkse leven.

Over de stad Groningen

Bijna veertigduizend hbo- en wo-studenten maken van Groningen een leuke studentenstad. Groningen kent een universiteit, de RUG, maar ook een HBO-instelling, de Hanzehogeschool. Tussen beide instellingen bestaat goede samenwerking op het gebied van doorstroom, overstap en voorzieningen. Kies je voor Groningen dan kies je dus goed. Want mocht je er tijdens je eerste jaar achter komen dat de studie je toch niet zo ligt, dan kun je dankzij de samenwerking vrij gemakkelijk overstappen. Bovendien kent de Hanzehogeschool een speciale richting die je in de latere studiefase voorbereidt op een soepele overstap naar een masteropleiding aan de RUG.

Uitgaan in Groningen

De binnenstad van Groningen bruist zowel doordeweeks als in het weekend. Het uitgaansleven is dan ook bijzonder goed te noemen en kan als dat gewenst is 24 uur lang worden doorgezet.

Studentenkamer in Groningen

Groningen is de hoofdstad van de provincie Groningen en dominerend onderdeel van de gelijknamige gemeente. Groningen wordt in de provincie ook kortweg aangeduid met Stad. Groningen is een stad met veel gevarieerde handel en industrie. De Stad is een echte studentenstad: 1 op de 5 inwoners is student. De stad kent volop mogelijkheden voor sport, cultuur en ontspanning. De vele (eet)cafés en verenigingen staan garant voor een gezellige studententijd.

Universiteiten in Groningen

Meer weten over de studentenstad Groningen?

Wil je de leukste plekjes aan de Grote Markt leren kennen? Op Studenten Wegwijzer ontdek je nog veel meer over studeren in Groningen. Bereid je voor op de KEI week en maak alvast je voorselectie uit de vele studentenverenigingen die Groningen rijk is.

Defensie
3 tips voor een opleiding aan de universiteit
  • Keuze voor een beroep geeft focus aan je studie.
  • Gebruik een studentenvereniging voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de lijn van je opleiding.

Studiekeuze maken

Je kunt dan wel over een paar jaar een universitair diploma op zak hebben, maar zonder focus bereik je hier weinig mee. In samenwerking met Jobpersonality bieden wij een beroepskeuzetest aan. Deze beroepskeuzetest is kosteloos en duurt een paar minuten.

Enkele universitaire opleidingen aan de universiteiten hebben een numerus fixus ingesteld. Zij laten dan per opleiding een maximaal aantal studenten toe. Bekijk het complete overzicht met numerus fixus opleidingen aan universiteiten.

Als jij je gaat inschrijven voor een universitaire opleiding, dan dien je dit voor de gestelde inschrijfdatum te doen. Anders vervalt je recht op toelating.

Natuurlijk is de kwaliteit van een universitaire opleiding het belangrijkst voor je studiekeuze. Daarna kijk je pas waar je gaat studeren. Voor een leuke studententijd is het wel goed om daar even grondig naar te kijken. Wij hebben alle studentensteden op een rijtje gezet.

Volgens de toonaangevende QS-ranking 2023 behoren er maar 2 Nederlandse universiteiten bij de top 100 van de wereld. In de QS-ranking weegt het onderzoek erg zwaar. Op nummer 58 vinden wij de Universiteit van Amsterdam in de lijst met beste universiteiten en op plek 61 de TU Delft. De andere Nederlandse universiteiten komen niet (meer) in de lijst voor en daar doen ze blijkbaar minder goede onderzoeken.

Ga jij met een universitaire opleiding starten? Dan hebben wij een aantal tips voor jou:
  • Focus je niet alleen op je diploma, zorg dat je weet wat je na je opleiding zou willen doen. Je kunt dan wel bijna een universitair diploma op zak hebben, maar zonder focus kom je er niet.
  • Een bijbaan kan goed zijn voor je CV, neem een baantje dat aansluit bij je universitaire opleiding.
  • Gebruik je studentenvereniging niet alleen om te drinken, maar ook voor je netwerk.
  • Ga op kamers, als je dat al niet zit.
  • Doe andere activiteiten in de lijn van jouw universitaire opleiding.