Leuke studentenstad Amsterdam

Studeren in Amsterdam

Deze oude stad was eens het middelpunt van de toen bekende wereld. Met al haar statige herenhuizen is dat nog goed te zien. Amsterdam heeft het, er is geen stad die op haar lijkt. Het unieke gevoel dat Amsterdam uitstraalt, trekt dan ook veel toeristen die van de stad een kleurrijk pallet maken.

Over de stad Amsterdam

Nergens vindt je zoveel brede grenzen van tolerantie, noem het en het kan in Amsterdam. Deze vrijheid trekt dan ook veel studenten, die ook op hun beurt de stad verrijken. Er zijn twee universiteiten en verschillende hogescholen (Inholland en de HvA) gevestigd in Amsterdam. Zo zijn er alleen al drie verschillende hogescholen in Amsterdam die zich specifiek met kunst bezig houden. Tevens kun je in Amsterdam prima een economische studie volgen op een van de verschillende locaties voor het hoger onderwijs.

Uitgaan in Amsterdam

Amsterdam kent wel 225 verschillende podia. Van theater tot muziek er is elke dag wel wat te beleven. Je zou (als je dat ambieert) elke dag, een jaar lang een ander cafe kunnen bezoeken. Maar er moet natuurlijk wel tijd overblijven om te studeren. In deze stad hoef je in ieder geval niet thuis te zitten.

Studentenkamer in Amsterdam

Amsterdam heeft haar inwoners veel te bieden. Er zijn talloze culturele hoogstandjes, zoals het Rijksmuseum, het Anne Frankhuis en het Paleis op de Dam. Natuurlijk is er in de hoofdstad ook een keur aan leuke winkels en goede restaurants. De diverse wijken hebben allemaal hun eigen sfeer, zodat er altijd wel een buurt is waar jij je direct thuis zult voelen. Voor een studentenkamer kun je kijken op KamerAmsterdam.nl. Zij hebben een groot aanbod van alleen kamers in Amsterdam.

Universiteiten in Amsterdam

Meer weten over de studentenstad Amsterdam?

Op Studenten Wegwijzer ontdek je nog veel meer over studeren in Amsterdam. Bijvoorbeeld het uitgebreide aanbod van studentenverenigingen en informatie over de UvA Intreeweek en de VU introductiedagen.

Defensie
3 tips voor een opleiding aan de universiteit
  • Keuze voor een beroep geeft focus aan je studie.
  • Gebruik een studentenvereniging voor je netwerk.
  • Zoek een bijbaan in de lijn van je opleiding.

Studiekeuze maken

Je kunt dan wel over een paar jaar een universitair diploma op zak hebben, maar zonder focus bereik je hier weinig mee. In samenwerking met Jobpersonality bieden wij een beroepskeuzetest aan. Deze beroepskeuzetest is kosteloos en duurt een paar minuten.

Enkele universitaire opleidingen aan de universiteiten hebben een numerus fixus ingesteld. Zij laten dan per opleiding een maximaal aantal studenten toe. Bekijk het complete overzicht met numerus fixus opleidingen aan universiteiten.

Als jij je gaat inschrijven voor een universitaire opleiding, dan dien je dit voor de gestelde inschrijfdatum te doen. Anders vervalt je recht op toelating.

Natuurlijk is de kwaliteit van een universitaire opleiding het belangrijkst voor je studiekeuze. Daarna kijk je pas waar je gaat studeren. Voor een leuke studententijd is het wel goed om daar even grondig naar te kijken. Wij hebben alle studentensteden op een rijtje gezet.

Volgens de toonaangevende QS-ranking 2023 behoren er maar 2 Nederlandse universiteiten bij de top 100 van de wereld. In de QS-ranking weegt het onderzoek erg zwaar. Op nummer 58 vinden wij de Universiteit van Amsterdam in de lijst met beste universiteiten en op plek 61 de TU Delft. De andere Nederlandse universiteiten komen niet (meer) in de lijst voor en daar doen ze blijkbaar minder goede onderzoeken.

Ga jij met een universitaire opleiding starten? Dan hebben wij een aantal tips voor jou:
  • Focus je niet alleen op je diploma, zorg dat je weet wat je na je opleiding zou willen doen. Je kunt dan wel bijna een universitair diploma op zak hebben, maar zonder focus kom je er niet.
  • Een bijbaan kan goed zijn voor je CV, neem een baantje dat aansluit bij je universitaire opleiding.
  • Gebruik je studentenvereniging niet alleen om te drinken, maar ook voor je netwerk.
  • Ga op kamers, als je dat al niet zit.
  • Doe andere activiteiten in de lijn van jouw universitaire opleiding.